Welke gevolgen heeft de straling van zonnepanelen?

Door de huidige energieprijzen en de stijgende aandacht voor hernieuwbare energie, plaatsen meer en meer mensen fotovoltaïsche panelen op hun woning. Los van het economische, ecologische en esthetische aspect, is er nog een andere heel belangrijke vraag die meer en meer mensen bezighoudt: zijn PV-panelen op mijn woning of werkplek wel gezond? Heeft de straling van zonnepanelen geen negatieve effecten op mijn gezondheid?

Straling van zonnepanelen is schadelijk voor onze gezondheid en zorgt voor slechte slaap

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen of fotovoltaïsche (PV) panelen zetten zonlicht om in elektriciteit en ze zijn hot op dit moment. Ze bestaan uit een reeks afzonderlijke, maar met elkaar verbonden, zonnecellen die het zonlicht absorberen en omzetten in elektrische gelijkstroom op laagspanning.

Deze gelijkstroom kan niet als zodanig in woningen worden gebruikt. Om de laagspanning van zonnepanelen geschikt te maken voor het stopcontact is een omvormer nodig. Daarom moet het worden omgezet in wisselstroom door een of meerdere omvormers.

Hoe werken de omvormers of invertoren voor zonnepanelen?

bescherm je tegen de straling van de omvormer zonnepanelenOmvormers of invertoren voor zonnepanelen zijn apparaten die de gelijkstroom die door panelen wordt geproduceerd, omzetten in wisselstroom op 240 Volt die door huishoudelijke apparaten kan worden gebruikt. Ze zijn een essentieel onderdeel van elk zonne-energiesysteem.Zijn zonnepanelen schadelijk voor de gezondheid?

Laten we direct met de deur in huis vallen: de panelen en de bijhorende omvormers zijn een van de grootste en zwaarste bronnen van niet-ioniserende straling in je woning en deze brengen gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarom kunnen ze wel degelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.

Een groot aantal mensen heeft te maken met een onrustige slaap en gevoel van vermoeidheid bij het wonen in een huis met zonnepanelen. Dit kan leiden tot uitputting en andere gezondheidsproblemen.

Welke elektromagnetische straling geven zonnepanelen en omvormers af?

Zonnepanelen en omvormers geven hoog- en laagfrequente elektromagnetische straling af. Deze straling is in de vorm van golven, en wordt geproduceerd wanneer de energie van de zon wordt omgezet in elektriciteit. Maar ook wanneer het donker is, creëren ze een gelijkaardig elektrisch en magnetisch veld. Het niveau van het elektromagnetische veld dat zonnepanelen zelf opwekken, blijft min of meer constant gedurende dag en nacht.

Hoeveel elektromagnetische straling geven ze af?

De hoeveelheid straling die ze produceren is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het aantal panelen, de locatie, de manier van plaatsing en de locatie waar de omvormers geplaatst zijn.

Het aantal panelen is direct evenredig met de geproduceerde straling: meer panelen betekent meer straling. De locatie van de panelen speelt ook een belangrijke rol. Als ze geïnstalleerd zijn boven een plek waar je leeft, werkt of zelfs slaapt, zal je veel meer hinder ondervinden dan wanneer ze op een garage of tuinhuisje zijn geplaatst.

Meest voorkomende schadelijke effecten van elektromagnetische velden van fotovoltaïsche installaties

Zonnepanelen wekken zelf – ook wanneer het donker is – een elektromagnetisch veld op. Maar zelfs al blijven ze onder de aanbevolen limiet voor elektrische velden, ze hebben wel degelijk negatieve gevolgen voor de gezondheid, zoals vermoeidheid en slaapproblemen. Heel veel mensen ervaren negatieve gezondheidseffecten, zeker wanneer ze onder de zonnepanelen slapen. Daarbij komt nog dat de schadelijke (scalaire) straling van op de hoogste verdieping onder het dak tot het gelijkvloers of de kelder doordringt.

gevoelig voor esmog

De meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid. Deze symptomen worden meestal veroorzaakt door elektromagnetische velden (EMV’s) die door de panelen worden uitgezonden. Blootstelling aan EMV’s kan ook angst, slapeloosheid en concentratieproblemen veroorzaken. Sommige mensen zijn gevoeliger voor EMV’s dan anderen en kunnen deze symptomen al bij lagere blootstellingsniveaus ervaren.

Tips om gezondheidsklachten door de elektromagnetische velden van een PV-installatie te voorkomen

  1. Plaats geen pv-installatie op je woning! Voor je gezondheid is het af te raden zonnepanelen op je huis te plaatsen. Je zou ze eventueel wel op een apart gebouw kunnen plaatsen dat bij voorkeur niet aan het huis vastzit en waarin je niet woont, werkt of slaapt.
  2. Plaats de omvormer weg van plekken waar je veel en lang verblijft. Plaats ze dus ver van de slaapkamer of de huiskamer vandaan. Hou er ook rekening mee dat een 360° veld gecreëerd wordt rondom de omvormer, dus slaap er ook niet onder of boven. Zet ze daarom zo ver mogelijk van de woning vandaan!
  3. Koop alleen gecertificeerde omvormers van gekende fabrikanten en werk met betrouwbare installateurs.
  4. Neutraliseer en transformeer de straling van de omvormers met een Penta Power 220 Tag en de straling van de PV-panelen met de Penta Power Home Tags.

Straling afkomstig van zonnepanelen

Wil je meer tips om straling te vermijden?

Wil je weten wat je zelf kan doen om gezondheidsklachten door allerlei stralingsbronnen zoals zonnepanelen te vermijden?

Lees nu ‘De meest complete gids voor bescherming tegen elektromagnetisch straling’.

Dit gratis e-book is samengesteld op basis van de uitgebreide expertise van onze stralingsexperts en biedt waardevolle inzichten over de negatieve impact van straling op ons leven. Of je nu nieuw bent op dit gebied of al enige kennis hebt opgedaan, het bevat een schat aan nuttige informatie.

Download ons gratis e-book

Wil je zelf aan de slag gaan om straling uit je leven te verbannen? Of wil je meer info over alles wat te maken heeft met het neutraliseren en transformeren van elektromagnetische straling?

Download hier ons gratis e-Book