Welke praktische toepassingen zijn gebaseerd op kwantumfysica?

De kwantumfysica heeft geleid tot talrijke praktische toepassingen die een grote impact hebben gehad op ons dagelijks leven. Enkele hiervan zijn:

  1. MRI-scanners: Deze medische beeldtechnologie maakt gebruik van de principes van de kwantummechanica om gedetailleerde afbeeldingen van het menselijk lichaam te creëren.

  2. Lasers: Lasers, die in een breed scala aan apparaten worden gebruikt, van DVD-spelers tot chirurgische instrumenten, zijn gebaseerd op de kwantumtheorie.

  3. Zonnecellen: De werking van zonnecellen is gebaseerd op het principe dat licht kan worden geabsorbeerd door bepaalde materialen en omgezet in elektrisch vermogen – een directe toepassing van de kwantumeigenschappen van licht.

  4. Elektronenmicroscopen: Deze krachtige microscopen, die atomaire structuren kunnen afbeelden, zijn mogelijk gemaakt door het begrip van kwantumgedrag.

  5. Atoomklokken voor GPS: Kwantumfysica ligt ten grondslag aan de nauwkeurige tijdmeting in atoomklokken, die essentieel is voor het functioneren van GPS-navigatiesystemen.

  6. De Penta Power Tags om straling te transformeren

Dit zijn slechts enkele voorbeelden; er komen voortdurend nieuwe technologieën bij waarvan de werking gebaseerd is op principes uit de kwantumfysica…

Laser kwantum fysica